aktiesite.se
aktiesite.se

Arbetslöshetsgap

Arbetslöshetsgap är ett viktigt begrepp inom finanspolitiken. Med ett arbetslöshetsgap menas att bruttonationalprodukten är lägre än vad den borde vara för att landet skall kunna nå full sysselsättning.

Ett arbetslöshetsgap visar på hur mycket efterfrågan behöver öka för att ett land skall nå full sysselsättning. Finanspolitiken skall försöka minska ett arbetslöshetsgap för att nå målet om full sysselsättning. Inom finanspolitiken kan man öka de offentliga utgifterna som utgör endogena (ej beroende av BNP) tillskott till det ekonomiska kretsloppet.

En ökning av de offentliga utgifterna ger upphov till multiplikatoreffekter vilket innebär att efterfrågan ökar mer än den offentliga utgiftsökningen. Inom finanspolitiken kan också skatterna sänkas för att öka efterfrågan i ekonomin, skatterna är exogena (beroende av BNP) läckage. En skattesänkning kommer att öka multiplikatoreffekterna i ekonomin.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
arbetslöshetsgap, makroteori, nationalekonomi