aktiesite.se
aktiesite.se

Den svenska fastighetskrisen

Den svenska fastighetskrisen uppstod under 1980-talet i Sverige och skapade stora problem under början av 1990-talet då hög arbetslöshet uppstod (främst i byggbranschen).

Fastighetsbubblan tilläts att uppstå genom att ett antal politiska beslut togs i fel ordning. Under 1970-talet hade vi en oljekris i Sverige som orsakade hög inflation. Sverige hade då fast växelkurs, en räntereglering som satte tak på räntenivån, ett lånetak som begränsade vad svenskarna kunde låna och ett investeringstak för investeringar i utlandet.

Den svenska finanspolitiken skulle hålla nere inflationen och den svenska riksbanken skulle försvara den fasta växelkursen. Den svenska finanspolitiken bedrevs dock på så sätt att den skulle öka sina utgifter i lågkonjunktur och minska sina utgifter i högkonjunktur för att därigenom utjämna konjunktursvängningarna.

Man antog vid den här tiden att man var tvungen att acceptera hög inflation för att få ner arbetslösheten och den svenska så kallade "Överbryggningspolitiken" bidrog till att öka på inflationen än mer än vad oljekrisen gjorde.

I början av 1980-talet övergavs lånetaket och allmänheten kunde låna obegränsat med pengar. Den höga inflationen tillsammans med ränteregleringen och avdragsrätten för räntekostnader gjorde att personer som lånade pengar till fastigheter hade en negativ realränta. Det här gjorde det väldigt attraktivt att äga fastigheter och det skapade fastighetsbubblan. Bankernas icke restriktiva sätt att låna ut pengar bidrog också till att skapa fastighetskrisen.

Fastighetsbubblan sprack till slut när ränteregleringen togs bort, investeringstaket till investeringar i utlandet togs bort, växelkursen släpptes fri och inflationen kunde tämjas.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-06-04
Dela innehåll
Taggar
fastighetskrisen, fastighetsbubblan, fastighetskraschen