aktiesite.se
aktiesite.se

Aktievärdering

Aktievärdering innebär att man beräknar ett aktievärde för ett företags alla aktier. Aktievärdering kan göras enligt många olika metoder.

Ett aktievärde beror på företagets framtida möjligheter att generera vinst och utdelning till aktieägarna. Olika metoder för aktievärdering ger olika aktievärde men ett aktievärde beror oftast främst på de uppskattningar som görs för framtiden.

Aktievärdering är en osäker vetenskap. Det enklaste och mest försiktiga sättet att beräkna ett aktievärde på är att beräkna ett företags substansvärde. Substansvärdet beräknas utifrån balansräkningen men värderingen av tillgångar görs till verkliga värden istället för till anskaffningsvärden som de oftast är angivna till i företagens årsredovisningar.

Aktievärdering kan göras via diskontering av utdelning, vinst per aktie eller kassaflöde per aktie. Aktievärdering via diskontering görs genom att framtida utdelning, vinst eller kassaflöde diskonteras med ett avkastningskrav.

Flöde/(1+avkastningskrav^1)+ .... Flöde/(1+avkastningskrav^n)

Gratis mall för aktievärdering

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-23
Dela innehåll
Taggar
aktievärdering, fundamental analys