aktiesite.se
aktiesite.se

Aktiemäklare

En aktiemäklare köper och säljer aktier för andras räkning. En aktiemäklare tar för sitt arbete ut courtage. Courtage är en avgift som kan vara fast eller procentuell.

Oftast har aktiemäklare och nätmäklare en fast miniavgift och en procentuell avgift då courtage överstiger den fasta miniavgiften. När man köper och säljer aktier hos en aktiemäklare eller nätmäklare får man en avräkningsnota. En avräkningsnota är ett kvitto på den affär man har gjort.

Hos nätmäklare får man oftast en elektronisk avräkningsnota. På en avräkningsnota kan det stå att man har köpt eller sålt i kommission eller för fast räkning. Om det står för fast räkning innebär det att du har gjort affären direkt med din mäklar. Om det på din avräkningsnota står i kommission så innebär det att du har gjort affären med någon utomstående, mäklaren har bara varit ombud.

Behöver du en bra aktiemäklare? Hos Avanza kan du investera i aktier, fonder, optioner, certifikat och ETF:er med mera. Du kan även handla på flera utländska marknader och blanka aktier. Handla aktier från 0 kr hos Avanza! Du får realtidskurser och annan nyttig information som hjälper dig till bättre investeringar.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad
2013-04-24
Dela innehåll
Taggar
aktiemäklare, courtage, avräkningsnota, nätmäklare