aktiesite.se
aktiesite.se

Aktie

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag och ger innehavaren rätt till att rösta på en bolagsstämma och en möjlighet till att erhålla utdelning. Ett aktiebolag måste inte lämna utdelning på aktier i bolaget, aktieägarna kan besluta att aktiebolaget behöver hela sitt egna kapital för investeringar eller för att täcka upp för förluster.

I ett aktiebolag tecknas aktier för första gången när aktiebolaget bildas och därefter kan nya aktier tecknas via en nyemission, en fondemission eller en aktiesplit. En nyteckning av aktier via en nyemission innebär att aktiebolaget tillförs nytt kapital, något nytt kapital tillförs inte vid fondemission eller split.

Ett aktiebolag kan vara privat eller publikt, ett publikt aktiebolag kan ha sina aktier noterade på en börs. Aktier i privata och publika aktiebolag kan fritt överlåtas på en andrahandsmarknad, det är dock normalt lättare att köpa och sälja aktier i publika aktiebolag jämfört med aktier i privata aktiebolag.

Ett privat aktiebolag måste ha ett aktiekapital om minst 50 000 SEK och ett publikt aktiebolag måste ha ett aktiekapital om minst 500 000 SEK. Bestämmelser om aktiebolag och dess aktier finns i aktiebolagslagen (2005:551).

När man köper en eller fler aktier i ett aktiebolag så erhåller man normalt ett aktiebevis, ett aktiebevis kan vara ett aktiebrev och/eller en avräkningsnota. Fysiska aktiebrev existerar normalt enbart i privata aktiebolag, publika aktiebolag är normalt registrerade hos Euroclear och då sker all aktiehantering elektroniskt. Alla aktieägare skall registreras i en aktiebok, denna registrering sker helt elektroniskt för aktiebolag som är registrerade hos Euroclear.

Aktier i ett aktiebolag kan vara uppdelade i olika typer, a-aktier, b-aktier, c-aktier och preferensaktier med mera. A-aktier och b-aktier är de vanligaste typerna av aktier i aktiebolag och skillnaden mellan dem är oftast enbart röstvärdet. En a-aktie har normalt ett högre röstvärde än en b-aktie och förhållandet kan vara så stort som 1 till 1000, en a-aktie har då 1000 röster och en b-aktie 1 röst.

Andrahandsmarknaden för aktier kallas för aktiemarknad och den största aktiemarknaden i Sverige är Stockholmsbörsen som drivs av Nasdaq OMX Group.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-05-13
Dela innehåll
Taggar
aktier, a-aktie, b-aktie, aktiebevis, finansiella instrument