aktiesite.se
aktiesite.se

Knapphet

Knapphet är ett viktigt begrepp inom nationalekonomin. Med knapphet menas att resurser såsom arbetskraft, naturresurser och kapital är begränsade och aldrig kan tillfredsställa alla människors behov och önskemål eftersom dessa är obegränsade.

Knapphet innebär att vi måste välja vad som skall produceras i ett land, vi kan inte producera allt som önskas. Valet av vad som ska produceras kan göras på en marknad eller genom centrala beslut såsom det förhåller sig i en planekonomi. Det vanligaste är att det som skall produceras i en ekonomi bestäms genom en blandning av centrala beslut och marknadskrafterna, blandekonomi.

Resurser kallas också för produktionsfaktorer och dessa är begränsade i förhållande till våra behov och önskemål. Knapphet är en viktig utgångspunkt för studiet av ett lands ekonomi.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
knapphet, produktionsfaktorer, makroteori, nationalekonomi