aktiesite.se
aktiesite.se

P/FE, P/AE10 och P/AE10D

P/E-talet är ett populärt nyckeltal bland aktieinvesterare just på grund av att det kan användas för att jämföra värderingen av olika företag. P/E talet visar på det antal år som det tar för en aktieinvestering att betala tillbaka sig med antagande om en konstant vinst per aktie.

P/E-talet har dock på grund av sin enkelhet en stor begränsning i och med att det inte tar hänsyn till företagens prognostiserade vinsttillväxt. Jämförelser på grund av P/E –tal kan därför bli missvisande i och med att tillväxtföretag anses vara högt värderade och icke tillväxt företag anses lågt värderade. Lösningen på det här problemet är P/FE –talet som tar hänsyn till framtida prognostiserade vinster.

Beräkningen av P/FE talet är inte lika enkel som beräkningen av P/E – talet men med tillgång till Excel och dess "leta upp funktioner" kan den här processen automatiseras. P/FE – talet visar på hur många år det tar för en aktieinvestering att betala tillbaka sig när man tar hänsyn till vinsttillväxt.

Många aktieinvesterare vill ha ett bra nyckeltal för att kunna jämföra olika aktier och hitta "billiga" aktier där en djupare aktievärdering kan göras. P/FE –talet bygger på den traditionella kalkylmetoden "Payback-metoden" där man vill veta hur lång tid det tar för en investering att betala tillbaka sig. Med P/FE-talet kan man snabbt och smidigt jämföra värderingen mellan tillväxtföretag och företag med mindre tillväxt. Här nedan visas ett exempel på beräkningen av P/FE-talet, den översta aktien har en aktiekurs om 186,5 SEK och den andra aktien har en aktiekurs om 496,5.

PFE-beräkning

Vinsterna växer med "Tillväxt" och ackumuleras över de kommande åren. I den första raden så letar vi upp värdet 186,5 och hamnar då i år 13 där en ackumulerad vinst om 177 SEK/aktie har uppnåtts, 186,5 är ju dock högre än 177 varför vi beräknar avståndet mellan 186,5 och 177 och ställer det här i förhållande till skillnaden mellan år 14 och 13, 202-177, och får ett P/FE- tal på 13,38 (13+(186,5-177)/(202-177)). P/E-talet hade i det här fallet blivit 25,83 för den första aktien, men på grund av en vinsttillväxt om 10% per år så minskar den tid det tar att få återbetalning för aktieinvesteringen. Beräkningen av P/FE-talet sker automatiskt i vår Excel-fil utifrån "Vinst/aktie" och "Tillväxt".

P/AE10-talet är en förlängning av P/FE-talet och innebär att man beräknar en kvot mellan aktiekursen idag och ackumulerade vinster under 10 år där hänsyn till vinsttillväxt har tagits. P/AE10-talet visar alltså på vad man idag betalar för en aktie i förhållande till tio år av ackumulerade vinster. En ytterligare förbättring av det här måttet innebär att man diskonterar de framtida vinsterna med avkastningskravet . P/AE10D avser en kvot mellan aktiekursen idag och diskonterade ackumulerade vinster under en period om 10 år.

Tillväxt skall avse den geometriska vinstillväxten över en konjunkturcykel, en konjunkturcykel omfattar en fas av högkonjunktur och en fas av lågkonjunktur och varar mellan 5 till 10 år. Den bästa uppskattningen av vinstillväxt får man via information från det specifika företagets målsättningar. Vinst per aktie kan ändras en gång i kvartalet och skall avse vinst per aktie på årsbasis.

Ett annat nyckeltal som tar hänsyn till vinsttillväxt är PEG-talet som beräknas som en kvot mellan P/E-tal och vinsttillväxt. PEG-talet har dock den svagheten att det är svårtolkat.

P/FE = Price/Future Earnings
P/AE10 = Price/Accumulated Earnings 10 years
P/AE10D = Price/Accumulated Earnings 10 years Discounted

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-23
Dela innehåll
Taggar
p/fe, p/ae10, p/ae10d, nyckeltal, fundamental analys