aktiesite.se
aktiesite.se

Substansvärde och likvidationsvärde

Ett företags substansvärde är det verkliga värdet av eget kapital och ett företags likvidationsvärde är det egna kapitalet som återstår när tillgångar och skulder värderats till försäljningspris.

När man beräknar substansvärdet för ett företag så värderar man tillgångarna, avsättningarna och skulderna enligt balansräkningen till verkligt värde. Substansvärdet skiljer sig normalt ifrån värdet av eget kapital enligt årsredovisningen, det här beror på att redovisningsnormer tillämpas för värderingen av posterna i en årsredovisning. I årsredovisningen värderas oftast tillgångar till anskaffningsvärde minskat med årliga avskrivningar.

Substansvärde = tillgångar - skulder (värderade till verkliga värden)

Likvidationsvärde är det värde ett företag har då det antas upphöra med sin verksamhet. När man beräknar likvidationsvärdet tar man reda på vad man skulle få vid en försäljning av alla tillgångar. Likvidationsvärdet är det värde som är kvar när alla tillgångar har sålts, alla skulder betalats av och avvecklingskostnader tagits.

Likvidationsvärde = tillgångar - skulder (värderat till försäljningsvärde)

Om det förekommer obeskattade reserver i ett företags balansräkning så delas de obeskattade reserverna upp i en eget kapitaldel och i en skatteskulddel, man brukar använda begreppet justerat eget kapital (JEK) när man har tagit hänsyn till obeskattade reserver vid beräkningen av eget kapital. Obeskattade reserver förekommer enbart i årsredovisningar för enskilda företag, i koncernredovisningar har det egna kapitalet redan justerats för obeskattade reserver.

Justerat eget kapital = eget kapital + (1 - bolagsskatten) * obeskattade reserver

Vid aktieanalys så beräknas substansvärde och likvidationsvärde per aktie för att det skall bli lättare att bedöma hur en aktie är värderad. Substansvärdet och likvidationsvärdet per aktie beräknas genom att det totala värdet för justerat eget kapital divideras med antalet utestånde aktier i företaget.

P/JEK är ett viktigt nyckeltal inom aktieanalys och värdering. P/JEK är aktiekursen dividerat med justerat eget kapital per aktie. Om P/JEK är mindre än ett så betyder det att aktiekursen är lägre än justerat eget kapital per aktie. Att det kan vara så beror på att vissa företag handlas med rabatt på grund av att de ger en avkastning på eget kapital som är lägre än avkastningskravet från aktieägarna. P/JEK kan vara ett bra nyckeltal om man vill hitta så kallade billiga aktier.

P/JEK = aktiekurs / justerat eget kapital per aktie


Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-06-24
Dela innehåll
Taggar
substansvärde, likvidationsvärde, p/jek, fundamental analys