aktiesite.se
aktiesite.se

Inteckning och pantbrev

En inteckning är en förpantning av delar av värdet i din fastighet. Du gör en inteckning hos inskrivningsmyndigheten som numera är lantmäteriet.

Inskrivningsmyndigheten sköter också registreringen av ägare till en fastighet och denna myndighet utfärdar också lagfarter. Vid byte av ägare till en fastighet skall köpekontrakt och köpebrev tillsammans med en lagfartsansökan inlämnas till inskrivningsmyndigheten.

Vid en inteckning får man ett eller flera pantbrev på av dig fastställda belopp. Ett pantbrev kan användas som säkerhet för lån i fastigheten. Den som innehar ett pantbrev har rätten till det belopp som stipuleras på pantbrevet då fastigheten eller huset säljs på exekutiv auktion.

Då man säljer sin fastighet eller sitt hus måste man överlämna de pantbrev som inte utgör säkerhet för lån till köparen av fastigheten. Säljaren kan även vara skyldig att göra inteckning i fastigheten om köparen begär det.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-06-04
Dela innehåll
Taggar
inteckning, pantbrev