aktiesite.se
aktiesite.se

Blandekonomi

En blandekonomi är en blandning av marknadsekonomi och planekonomi. En blandekonomi utgår från en marknadsekonomi men ser till att styra ekonomin där marknaden har misslyckas.

En blandekonomi reglerar och styr upp en marknadsekonomi så att denna fungerar optimalt utifrån samhällets intresse. Man brukar tala om ett antal marknadsmisslyckanden där marknaden inte fungerar och där central styrning är önskvärd. Inkomstfördelningen i en ren marknadsekonomi kan bli väldigt orättvis och i en blandekonomi försöker man göra denna mera rättvis genom att tillhandahålla sjukvård, dela ut bidrag och erbjuda andra offentliga tjänster för kollektiva varor.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
blandekonomi, makroteori, nationalekonomi