aktiesite.se
aktiesite.se

Keynesiansk penningteori

John Maynard Keynes ifrågasatte kvantitetsteorin och menade att det inte är säkert att prisnivån är direkt beroende av penningmängden.

Keynes menade att det kunde finnas arbetslöshet i ekonomin så att Q i bytesekvationen förändras istället för P när penningmängden förändras. Keynes menade också att hänsyn till ränta måste tas, när penningmängden ökar så sjunker räntan vilket leder till ökade investeringar och ökad efterfrågan på varor. Hur mycket priserna ökar beror då på hur räntekänslig efterfrågan på varor är. Denna kritik gav upphov till utvecklingen av keynesiansk penningteori.

Keynesiansk penningteori utvecklades under tidigt 1900-tal och utgår ifrån att det är utbud och efterfrågan på pengar som bestämmer räntan och det är räntekänsligheten för efterfrågan på varor som bestämmer prisnivån. I keynesiansk penningteori finns det tre orsaker till att pengar efterfrågas, transaktionsmotiv, spekulationsmotiv och försiktighetsmotiv.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
keynesiansk penningteori, penningpolitik, makroteori, nationalekonomi