aktiesite.se
aktiesite.se

Keynesiansk finanspolitik

Keynesiansk finanspolitik syftar på de teorier som utvecklades av John Maynad Keynes under mitten av 1930-talet. Keynes menade att en marknadsekonomi aldrig kan nå full sysselsättning, att arbetslöshet berodde på låg efterfrågan i ekonomin och att staten måste ingripa för att sänka arbetslösheten.

Keynesiansk finanspolitik innebär att staten skall öka de offentliga utgifterna eller sänka skatterna i en lågkonjunktur och minska de offentliga utgifterna eller höja skatterna i en hög konjunktur. Keynesiansk finanspolitik utgår ifrån att det inte kan finnas inflation och arbetslöshet samtidigt. Under 1970-talet uppkom dock problem med stagflation, det var både hög arbetslöshet och hög inflation samtidigt.

Problemet med keynesiansk finanspolitik sägs vara att det är tidseftersläpningar mellan åtgärd och effekt. När det är högkonjunktur och staten med hjälp av finanspolitiken försöker kyla ned ekonomin kommer dessa åtgärder först få effekt när det är lågkonjunktur och därför förvärra denna. Den keynesianska finanspolitiken kommer därför skapa ökade svängningar i ekonomin. Den keynesianska finanspolitiken fungerar även dåligt då ett land har fast växelkurs, expansiva åtgärder kommer öka inflationen och därigenom minska exporten.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
keynesiansk finanspolitik, john maynad keynes, makroteori, nationalekonomi