aktiesite.se
aktiesite.se

Inflation

Inflation definieras som en ökning av de genomsnittliga priserna under en period. En hög inflation och ett instabilt penningvärde kan ge skadeverkningar för ett lands ekonomi.

Prisökningar som beror på att produkter och tjänster blir bättre är inte skadliga för ekonomin, men prisökningar som beror på att penningmängden ökat till lån för konsumtion och spekulation kan ge skadeverkningar för ekonomin.

En moderat och stabil inflation skapar bra förutsättningar för en gynnsam ekonomisk utveckling. En alltför låg inflation ökar risken för deflation och det har historiskt visat sig att en fallande prisnivå inte är bra för ekonomin. Riksbankens ansvar är att upprätthålla ett fast penningvärde och har satt upp ett inflationssmål om 2 % som riktmärke för sin penningpolitik.

En hög inflation kan leda till en hög arbetslöshet på lång sikt, detta gäller speciellt om landet säljer till utlandet och har en fast växelkurs. En hög inflation urholkar spararnas kapital och gynnar låntagare som har investerat lånat kapital i reala tillgångar.

En hög och instabil inflation gör det svårt för hushåll och företag att planera på lång sikt. En hög inflation innebär höga räntekostnader. En hög inflation gör det gynnsamt att konsumera nu istället för senare och det kan skapa onda spiraler som ger en ännu högre inflation.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-06-05
Dela innehåll
Taggar
inflation, makroteori, nationalekonomi