aktiesite.se
aktiesite.se

Bostadslån, bolån

När man köper en villa, ett radhus eller en bostadsrätt behöver man oftast ta ett bolån. Ett bostadslån är ett lån där bostaden utgör en säkerhet för lånet.

Lån till bostad kan fås hos de större bankerna, Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB. När man köper en villa, ett radhus eller en bostadsrätt kan det vara så att man får ta över den gamla ägarens bolån. När man tar ett lån till bostad vill banken oftast ha säkerhet i bostaden.

Säkerheten för bostadslån är pantbrev som kan fås genom inteckning i bostaden hos den lokala inskrivningsmyndigheten (Lantmäteriet). Ett pantbrev är så att säga en ägarandel i bostaden och uppgår till ett visst belopp. Banken tar dessa pantbrev som säkerhet för ett bostadslån och har därmed rätt till det belopp som står på pantbrevet om bostaden säljs på exekutiv auktion.

När man tar lån till bostaden kan betalningsanmärkningar, arbetslöshet, sjukdom och stora obetalda skulder ställa till problem. Det är långt ifrån säkert att banken vill ge dig ett bostadslån om du befinner dig i någon av ovan nämnda situationer.

Lån till bostad kan tas till fast eller rörlig ränta och det kan vara bra att jämföra olika bankers räntor. Bostadslån är likvida medel för att finansiera/betala för en bostad då bostadens värde utgör säkerhet för bolånet. På ett bostadslån betalas amortering och ränta löpande tills dess att hela lånet till bostad är amorterat.
Uppdaterad
2013-06-04
Dela innehåll
Taggar
bostadslån, bolån, villalån, huslån, bostadsrättslån