aktiesite.se
aktiesite.se

Allmänregeln om multiplikation

Allmänregeln om multiplikation är en metod för att beräkna sannolikheten för att två på varandra följande händelser som är beroende av varandra inträffar.

Allmänregeln om multiplikation tar hänsyn till beroende sannolikhet. Beroende sannolikhet är sannolikheten att en händelse inträffar givet att en annan händelse redan har inträffat. Allmänregeln om multiplikation stipulerar att sannolikheten för att två följande händelser inträffar är sannolikheten för att händelse 1 inträffar multiplicerat med sannolikheten för att händelse 2 inträffar givet att händelse 1 redan har inträffat.

Allmänregeln om multiplikation:
P(1 och 2) = P(1) * P(2 | 1)

där:
P = Sannolikhet
| = Givet att

Exempel på beroende händelser är att få ett viss valör i en kortlek vid två kortdragningar utan återläggning. Sannolikheten för att dra ett hjärter och därefter ett till hjärter från en kortlek utan återläggning är cirka 5,9% ((13/52) * (12/51)). Vi antar alltså att vi drar ett hjärter i första händelsen och därför finns det färre hjärter i kortleken vid den andra kortdragningen.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
allmänregeln om multiplikation, beroende sannolikhet, statistik