aktiesite.se
aktiesite.se

Fast växelkurs

Med fast växelkurs menas att ett land har fastställt landets växelkurs mot ett annat lands eller flera andra länders valuta eller valutor.

En fast växelkurs mot USD på 10 SEK/USD innebär att det alltid kommer kosta 10 svenska kronor att köpa en amerikansk dollar. En fast växelkurs förändras inte normalt sett. En fast växelkurs kan förändras med hjälp av revalvering eller devalvering. Fördelar med en fast växelkurs är att handeln mellan länder underlättas.

Nackdelar med en fast växelkurs är att länderna får svårt att bedriva egen finanspolitik och penningpolitik, räntor och inflation måste vara likvärdiga i de länder som har fast växelkurs. Om det är högre inflation i ett land jämfört med i det andra landet så blir det svårt att exportera varor till det landet som har lägre inflation. Fasta växelkurser kan därför leda till lågkonjunkturer om inte inflationen hålls i schack.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-29
Dela innehåll
Taggar
fast växelkurs, fasta växelkurser, makroteori, nationalekonomi