aktiesite.se
aktiesite.se

Finanspolitik

Finanspolitik bedrivs av ett lands regering. Finanspolitik syftar till att minska arbetslöshet och inflation. Finanspolitiken kan styra efterfrågan i ett land genom att moderera offentliga utgifter och inkomster.

Det finns olika teorier om hur finanspolitik skall bedrivas och de beror på vilka förutsättningar som finns i ekonomin. Finanspolitik skall bedrivas annorlunda beroende på om det är fasta växelkurser eller rörliga växelkurser. Finanspolitik bedrivs annorlunda även beroende på hur känslig ekonomin är för vissa förändringar.

Den traditionella finanspolitiken gick ut på att öka de offentliga utgifterna i lågkonjunktur och minska de offentliga utgifterna i högkonjunktur. Denna typ av finanspolitik kallas för stabiliseringspolitik och bygger på teorier från John Maynard Keynes som var en framstående nationalekonom.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
finanspolitik, makroteori, nationalekonomi