aktiesite.se
aktiesite.se

Externa effekter

Externa effekter räknas till ett av alla marknadsmisslyckanden. Externa effekter är kostnader och skador för personer som inte deltar på marknaden för en vara, tredje person.

Externa effekter förekommer eftersom marknaden inte tar hänsyn till alla kostnader som orsakas av produktionen och försäljningen av en produkt. Externa effekter kan vara både positiva och negativa. Negativa externa effekter medför att produktionen av en produkt är högre än vad som är samhällsekonomiskt önskvärt. Positiva externa effekter medför att produktionen av en produkt är lägre än vad som är samhällsekonomiskt önskvärt.

För att komma tillrätta med externa effekter kan staten använda sig av prisregleringar, förbud, kvantitetsregleringar, skatter och subventioner. Exempel på en negativ extern effekt är miljöförstöringen.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-29
Dela innehåll
Taggar
externa effekter, mikroteori, nationalekonomi