aktiesite.se
aktiesite.se

Elektricitet till fastighet och elpriser

Elektricitet kan användas för uppvärmning av en fastighet och för att driva elektroniska maskiner. Elvärme är ett smidigt sätt att värma upp en fastighet med.

Nackdelen med elvärme är att värmekostnaden är väldigt beroende av elpriset. Som bostadsägare kan man fritt välja vilken leverantör av el som helst. Det kan vara stor idé att jämföra olika leverantörers priser för elektricitet. El kan produceras med vindkraftverk, kärnkraftverk, solkraftverk, vattenkraftverk och kolkraftverk med mera.

El är en standardiserad produkt som det handlas på en marknad. Priset på el bestäms precis som för andra produkter av utbud och efterfrågan. Till priset för elvärme tillkommer det även energiskatt, elberedskapsavgift, elsäkerhetsavgift och nätsäkerhetsavgift. På det totala priset för el inklusive energiskatt och avgifter förutom för elsäkerhetsavgiften (momsfri) utgår moms med 25%.

Elpriser består av både en fast årsavgift och en rörlig avgift som beror på elförbrukningen. Det lönar sig att jämföra elpriser mellan olika elleverantörer. Om man inte aktivt väljer en elleverantör så bestämmer den lokala nätägaren vilken elleverantör som skall leverera el till din bostad.

Om man inte aktivt väljer en elleverantör så får man med automatik ett elavtal med tillsvidarepriser. Tillsvidarepriser är oftast högre än elpriser enligt andra elavtal och elleverantören kan ändra priset när denne vill. Uppsägningstiden för ett tillsvidareavtal är oftast en månad.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-06-05
Dela innehåll
Taggar
elektricitet, el, elvärme, elpriser