aktiesite.se
aktiesite.se

Effektiv marknad

En effektiv marknad är en marknad där priserna avspeglar all tillgänglig information som finns. Effektiva marknader finns det få av av om det ens finns några effektiva marknader.

Förutsättningar för en effektiv marknad är att all information finns tillgänglig utan kostnad och att den här informationen korrekt avspeglas i priserna. Aktörerna måste vara rationella för att det skall vara en effektiv marknad.

På en effektiv marknad lönar det sig inte att bedriva insiderhandel. Med insiderhandel menas att det finns aktörer på en marknad som har mer information än andra aktörer. På effektiva marknader går det inte att göra riskfria vinster. För att skapa en någorlunda effektiv marknad kan man förbjuda insiderhandel, då har alla aktörer som handlar på en marknad förhoppningsvis samma information.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-24
Dela innehåll
Taggar
effektiv marknad, effektiva marknader, insiderhandel