aktiesite.se
aktiesite.se

Deflation

Deflation definieras som en minskning av de genomsnittliga priserna under en period. Deflation har historiskt visat sig vara skadligt för ett lands ekonomi på grund av att tillväxten påverkas negativt.

Prissänkningar som beror på att företag har blivit mer produktiva eller mer konkurrensutsatta är inte negativa för ekonomin. Prissänkningar som beror på att penningmängden inte ökar i en önskvärd takt är negativa då detta indikerar att befolkningen sparar för mycket och konsumerar för lite.

Deflation gynnar dem som sparar pengar i och med att deras sparade kapital blir mera värt. Deflation missgynnar dem som lånat pengar till att investera i reala tillgångar. Deflation skapar arbetslöshet i och med att sparande är mer attraktivt jämfört med konsumtion. En hög deflation gör det gynnsamt att konsumera senare istället för nu och det kan skapa onda spiraler som ger en ännu högre deflation.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-06-05
Dela innehåll
Taggar
deflation, makroteori, nationalekonomi