aktiesite.se
aktiesite.se

Deciler

Deciler är en metod för att beskriva spridning i en fördelning. Deciler delar upp en fördelning i 10 lika stora delar.

Deciler innebär en uppdelning av värden i proportioner om 10%. När man gör en uppdelning i deciler skall man ha sorterat observationerna från lägsta till högsta värde eller tvärtom. En indelning i deciler innebär en uppdelning av en fördelning med 9 deciler, decil 1 till 9. Decil 5 motsvarar medianen i en fördelning och har 50% av observationerna på respektive sida om sig. Lokalisering av deciler görs efter att observationerna har sorterats från lägsta till högsta värde och görs enligt nedanstående formel.

Lokalisering av deciler:
Dp = (n+1)(P/100)

D1 = (n+1)(10/100)

där
n = antalet observationer i fördelningen
P = Procentuell andel av observationer

En lokalisering av deciler innebär att man får ett nummer för "n", man räknar sig sedan fram till den här positionen i fördelningen över observationer hittar det värde som motsvarar respektive decil. Om positionen är mellan två värden så får man beräkna värdet för decilen med hjälp av dessa två värden och positionen.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
deciler, decil, statistik