aktiesite.se
aktiesite.se

Avkastningskrav (diskonteringsränta)

För att kunna värdera och jämföra olika aktier använder man sig av ett avkastningskrav (diskonteringsränta). Ett avkastningskrav är den procentuella avkastning som man kan förvänta sig från en placering utifrån dess risk.

Ett avkastningskrav består av en riskfri ränta, en marknadsrisk och en företagsspecifik risk som beräknas med hjälp av ett betavärde. För att beräkna avkastningskrav använder man sig ofta av CAPM (Capital Asset Pricing Model)

Avkastningskrav = riskfri ränta + (marknadsrisk - riskfri ränta) * betavärde

Ett avkastningskrav används för att diskontera framtida strömmar av kassaflöde från en aktie (utdelning) eller ett företag. Ett högre avkastningskrav speglar en högre risk och ger därmed ett lägre aktievärde eller företagsvärde.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-23
Dela innehåll
Taggar
required return, capm, market risk, the risk free rate, the beta value, fundamental analysis