aktiesite.se
aktiesite.se

Centrala gränsvärdessatsen

Centrala gränsvärdessatsen är en av de mest betydelsefulla slutsatserna inom statistiken. Den centrala gränsvärdessatsen möjliggör för oss att använda normalfördelningen för att skapa konfidensintervall för populationsmedelvärdet.

Med konfidensintervall kan vi med viss säkerhet fastställa medelvärdet för populationen. Den centrala gränsvärdessatsen gäller för alla fördelningar. Den centrala gränsvärdessatsen säger att om urval görs av en given storlek ur en population så kommer fördelningen av urvalsmedelvärden likna en normalfördelning.

Fördelningen av urvalsmedelvärden kommer att bli mer lik normalfördelningen ju större urval det är. De flesta statistiker menar att det krävs ett urval om minst 30 för att den centrala gränsvärdessatsen skall gälla.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
centrala gränsvärdessatsen, statistik