aktiesite.se
aktiesite.se

Obligation

Obligationer är finansiella instrument som ger avkastning i form av ränta. En obligation har en löptid som är längre än 1 år.

Obligationer är löpande skuldebrev och kan därför handlas på en andrahandsmarknad, en börs. Obligationer kan vara av två olika typer, nollkupongobligationer och kupongobligationer. En nollkupongobligation ger ingen ränta löpande utan ökar i värde fram till lösendagen. Man kan exempelvis köpa en nollkupongobligation för 50 kr som ger dig 100 kr tillbaka om exempelvis 5 år. En kupongobligation ger dig ränta, avkastning löpande, räntan som fås kallas för kupong eftersom det förr i tiden fanns kuponger på själva värdepappret för obligationen som man kunde lösa in.

Obligationer emitteras bland annat av staten och företag. I riktiga krisföretag kallar man en obligation för skräpobligation, "Junk-bond", och de här obligationerna ger bra avkastning men har hög risk.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-23
Dela innehåll
Taggar
obligationer, skräpobligationer, finansiella instrument