aktiesite.se
aktiesite.se

Analys av varianser (ANOVA)

Analys av varianser är en metod för att jämföra tre eller flera medelvärden från urval för att avgöra om de kommer från likadana populationer. Vid analys av varianser används F-fördelningen.

Analys av varianser gjordes från början främst i jordbruk. Analys av varianser förutsätter följande:

1. Populationerna skall vara normalfördelade.
2. Populationerna skall ha samma standardavvikelse.
3. Urvalen skall göras oberoende av varandra.

Analys av varianser görs för att hitta skillnader mellan olika populationer, tillexempel olika medel för gödsling. Man genomför en analys av varianser för att se om det är någon skillnad på olika typer av gödsel exempelvis. Metoden för analys av varianser (ANOVA) möjliggör för oss att jämföra tre eller flera medelvärden från olika urval som tagits från olika populationer samtidigt.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
analys av varianser, anova, statistik