aktiesite.se
aktiesite.se

Analys av residualer

Analys av residualer kan göras för en multipel regressionsanalys. Analys av residualer innebär att vi testar de två sista antagandena för multipel regression.

4. Residualerna, Y-Y', är normalfördelade och har ett medelvärde om 0.
5. Successiva observationer av den beroende variabeln är okorrelerade. Om detta inte är fallet har vi autokorrelation.

Residualerna är differenserna mellan verkligt värde för den oberoende variabeln Y och det skattade värdet för den beroende variabeln Y', Y-Y'. Vi kan rita in residualerna i ett stapeldiagram och ett spridningsdiagram för att kontrollera att antagandena gällande residualerna är uppfyllda. Vi kan kontrollera autokorrelation genom att studera spridningsdiagrammet för residualerna och kontrollera att det inte finns något mönster i dessa residualer.

Analys av residualer

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-05-02
Dela innehåll
Taggar
analys av residualer, statistik