aktiesite.se
aktiesite.se

AD-AS modeller

AD-AS modeller är modeller för att bestämma bruttonationalprodukt och prisnivå samtidigt i ett land. I AD-AS modeller finns det två axlar, en vertikal med märket KPI och en horisontell med märket BNP.

KPI är konsumentprisindex som är ett mått på den genomsnittliga prisnivån i ett land. I en AD-AS modell visas aggregerad efterfrågan och aggregerat utbud för ett lands hela ekonomi. En AD-AS modell hjälper till att förklara tillväxt i möjlig BNP, inflationen och konjunkturen.

I AD-AS modeller kan man bättre förstå hur BNP och inflation förändras när vissa yttre förutsättningar förändras. Förändringar i förutsättningar ger skiftningar i den aggregerade efterfrågan och i det aggregerade utbudet.

Behöver du en bra aktiemäklare? Hos Avanza kan du investera i aktier, fonder, optioner, certifikat och ETF:er med mera. Du kan även handla på flera utländska marknader och blanka aktier. Handla aktier från 0 kr hos Avanza! Du får realtidskurser och annan nyttig information som hjälper dig till bättre investeringar.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
ad-as modeller, makroteori, nationalekonomi