aktiesite.se
aktiesite.se

AD-AS modeller

AD-AS modeller är modeller för att bestämma bruttonationalprodukt och prisnivå samtidigt i ett land. I AD-AS modeller finns det två axlar, en vertikal med märket KPI och en horisontell med märket BNP.

KPI är konsumentprisindex som är ett mått på den genomsnittliga prisnivån i ett land. I en AD-AS modell visas aggregerad efterfrågan och aggregerat utbud för ett lands hela ekonomi. En AD-AS modell hjälper till att förklara tillväxt i möjlig BNP, inflationen och konjunkturen.

I AD-AS modeller kan man bättre förstå hur BNP och inflation förändras när vissa yttre förutsättningar förändras. Förändringar i förutsättningar ger skiftningar i den aggregerade efterfrågan och i det aggregerade utbudet.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
ad-as modeller, makroteori, nationalekonomi