aktiesite.se
aktiesite.se

Marknadsekonomi

En marknadsekonomi är en ekonomi där alla viktiga val i en ekonomi görs på marknader. I en marknadsekonomi bestäms vad som skall produceras i landet, hur det skall produceras och hur produktionsresultatet skall fördelas på marknader.

I en marknadsekonomi är det förhandlingar mellan köpare och säljare som bestämmer vad som skall produceras och hur mycket. I en marknadsekonomi bestäms ersättningen till arbetskraften på en arbetsmarknad, inkomstfördelningen bestäms på arbetsmarknaden. En marknadsekonomi är flexibel och skall skapa största möjliga nytta och välstånd för ett land.

En oreglerad marknadsekonomi kan dock ge en orättvis fördelning av inkomster och en oreglerad marknadsekonomi kanske inte heller skapar förutsättningar för produktion av vissa produkter som är önskvärda i samhället såsom tjänster till glesbygd.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-25
Dela innehåll
Taggar
marknadsekonomi, makroteori, nationalekonomi