aktiesite.se
aktiesite.se

Systematiskt slumpmässigt urval

Systematiskt slumpmässigt urval är ett sannolikhetsurval som ibland kan vara att föredra framför enkel slumpmässigt urval.

Systematiskt slumpmässigt urval innebär att enheterna eller individerna i populationen arrangeras på ett visst sätt, en startpunkt väljs sedan ut slumpmässigt och sedan väljs var "k:e" medlem av populationen ut för urvalet. Om man har en population av fakturor kan systematiskt slumpmässigt urval vara att föredra. Ett systematiskt slumpmässigt urval skall dock inte användas om arrangemanget av enheter eller individer är i kategorier som inte är slumpmässigt ordnade.

Om vi har en uppsättning av fakturor om 10 000 stycken och vi skall välja ut 100 stycken av dessa i ett urval så bör vi välja ut var 100:e faktura (10000/100). Den första fakturan som väljs ut skall vara en faktura mellan nummer 1 och 100 och skall väljas ut slumpmässigt, med hjälp av en miniräknare har faktura 48:a valts ut, vi väljer sedan ut var 100:e faktura från faktura 48:a tills vi har 100:a fakturor för urvalet (48,148,248,348, osv).

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
systematiskt slumpmässigt urval, statistik