aktiesite.se
aktiesite.se

Frekvensfördelning

Frekvensfördelning är en metod inom den beskrivande statistiken för att organisera data. Frekvensfördelning innebär en gruppering av data i ömsesidigt uteslutande klasser och att visa antalet observationer i varje klasser.

En frekvensfördelning görs i form av en tabell där klasser ställs upp på vänster sida och antalet observationer skrivs in till höger om klasserna. När man organiserar data i en frekvensfördelning så bör man följa ett antal viktiga steg:

1. Hur många klasser skall rådata delas in i?
Vi måste använda så många klasser att vi kan se hur fördelningen ser ut. En bra metod för att bestämma hur många klasser som skall väljas är 2^k metoden, där k står för antalet klasser. Enligt 2^k metoden skall 2^k vara större än antalet observationer. Denna metoden kan användas för att bestämma antalet klasser.

2. Hur stora klassintervall skall det vara?
Alla klasser skall ha lika stora klassintervall och den första klassen måste täcka in det lägsta värdet och den sista klassen skall täcka in det högsta värdet i rådata. Klassintervall kan bestämmas enligt nedanstående formel.

Klassintervall > (Högsta värde - Lägsta värde)/antalet klasser

Klassintervall bör vara i heltal och skall rundas av uppåt om det visar sig att beräknat klassintervall inte är ett jämt tal.

3. Hur skall klassernas klassgränser sättas?
Klassgränser skall vara tydliga så att en observation endast kan kategoriseras in i en och endast en klass. Överlappande och otydliga klassgränser skall undvikas. Klassgränser kan exempelvis sättas på följande sätt, 1000-1999 och 2000-2999 osv. Första och sista klassen kan vara öppna klasser vilket innebär att den lägsta klassen kan inkorporera alla värden under 999 och den högsta klassen kan inkorporera alla värden över 3000.

4. Sträcka alla observationer i rätt klass.
Gör ett sträck för varje observation i den klass där observationen hör hemma.

5. Räkna antalet sträck i respektive klass.
Räkna antalet sträck i respektive klass och skriv in antalet observationer för respektive klass. Antalet i varje klass kallas för klassfrekvens.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
frekvensfördelning, statistik