aktiesite.se
aktiesite.se

Fiskbensdiagram

Ett fiskbensdiagram är ett användbart diagram för att bena ut vilka orsakerna är till ett visst problem. Fiskbensdiagram kallas även för orsak-verkan-diagram.

Fiskbensdiagram används inom området för statistisk processtyrning för att identifiera orsakerna till att det är variation i en process eller till att en process är ur kontroll. Ett fiskbensdiagram konstrueras genom att ett problem eller ett mål ritas in längst ut till höger i ett diagram med ett horisontellt sträck åt vänster. Orsakerna till problemet eller förutsättningar för måluppfyllelse ritas in till vänster om problemet eller målet med pilar riktade mot den horisontella linjen och problemet eller målet.

Orsakerna till problemet eller förutsättningarna för måluppfyllelsen kan ha delorsaker eller delförutsättningar som ritas in i anslutning till huvudorsakerna eller huvudförutsättningarna. Orsakerna i ett fiskbensdiagram undersöks noggrant och de orsaker som inte påverkar effekten rensas ut från fiskbensdiagrammet. Inom statistisk processtyrning används ofta fyra problemområden som huvudorsaker till ett problem, dessa är material, metoder, utrustning och personal.

Fiskbensdiagram

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-05-02
Dela innehåll
Taggar
fiskbensdiagram, orsak-verkan-diagram, statistik