aktiesite.se
aktiesite.se

Beroende och oberoende variabler

I ett spridningsdiagram anges skalan för den beroende variabeln på den vertikala y-axeln och skalan för den oberoende variabeln på den horisontella x-axeln.

Den beroende variabeln är den variabel som blir prognostiserad eller skattad av den oberoende variabeln. Den beroende variabeln beror på den oberoende variabeln. Den oberoende variabeln är den variabel som utgör basen för prognostisering eller skattning av den beroende variabeln. Den oberoende variabeln påverkar den beroende variabeln.

I ett spridningsdiagram ritas punkter in som motsvarar ett värde på den oberoende respektive den beroende variabeln. Ett spridningsdiagram kan visa på ett samband mellan den oberoende variabeln och den beroende variabeln.

Ett positivt samband innebär att en ökning i värdet för den oberoende variabeln ger en ökning i värde för den beroende variabeln. Ett negativt samband innebär att en ökning i värde för den oberoende variabeln ger en minskning i värde för den beroende variabeln.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-05-01
Dela innehåll
Taggar
beroende, oberoende, variabler, variabel, statistik