aktiesite.se
aktiesite.se

Bayes` Theorem

Bayes` Theorem är formel som utvecklades av Thomas Bayes. Bayes` Theorem är en formel som utvecklades för att beräkna sannolikheten för att Gud finns givet den information som finns tillgänglig på jorden.

I Bayes` Theorem anges två typer av sannolikheter, en inledande sannolikhet och en efterföljande sannolikhet. Inledande sannolikhet är sannolikheten att en händelse inträffar givet nuvarande information. Efterföljande sannolikhet är en modifierad sannolikhet baserat på ytterligare information.

Bayes´ Theorem:
P (A1 | B) = (P (A1) * P(B|A1))/(P(A1)*P(B|A1) + P(A2)*P(B|A2))

där:
P = Sannolikhet
A1 = Händelse 1
A2 = Händelse 2
B = Ytterligare information
P(A1) = Inledande sannolikhet för händelse A1
P(A2) = Inledande sannolikhet för händelse A2
P(B|A1) = Sannolikhet att A1 inträffar då B har inträffat
P(B|A2) = Sannolikhet att A2 inträffar då B har inträffat
P(A1|B)= Efterföljande sannolikhet att A1 inträffar givet att B har inträffat

Exempel på användning av Bayes´ Theorem kan vara för att beräkna sannolikheten för att någon har en sjukdom (A1) givet att denne har blivit testad positivt (B) för denna sjukdom.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-30
Dela innehåll
Taggar
bayes` theorem, thomas bayes, statistik