aktiesite.se
aktiesite.se

Paretodiagram

Paretodiagram är en metod för att visa på antalet för typer av fel för en produkt. Paretodiagram har fått sitt namn efter den Italienske matematikern Vilfredo Pareto som menade att den största aktiviteten i en process orsakas av ett litet antal faktorer.

Vilfredo Paretos koncept kallas för 80-20 regeln då 80% av aktiviteten sägs orsakas av 20% av faktorerna. Om man koncentrera sig på 20% av faktorerna så kan man eliminera 80% av problemen. För att skapa ett paretodiagram så ställer man upp feltyperna efter frekvens så att feltypen med högst felfrekvens hamnar först, beräknar kumulativ procent och ritar upp ett stapeldiagram med två Y-axlar, en för frekvens och en för procent.

Paretodiagram

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-05-02
Dela innehåll
Taggar
paretodiagram, vilfredo pareto, statistik