aktiesite.se
aktiesite.se

Hävstångsformeln

Hävstångsformeln är en formel för att beräkna avkastning på eget kapital utifrån avkastning på totalt kapital, ränta till långivare och skuldsättningsgrad.

Hävstångsformeln visar på att avkastningen på eget kapital ökar om avkastningen på totalt kapital överstiger räntan till långivare och skuldsättningsgraden ökar. När man arbetar med hävstångsformeln är man dock medveten om att risk och avkastning hör ihop. Om man ökar skuldsättningsgraden får man en högre avkastning på eget kapital i hävstångsformeln men det innebär också en högre risk. När man använder hävstångsformeln skall man var medveten om sambandet mellan avkastning och risk. Om exempelvis avkastning på totalt kapital går under räntan till långivarna gör företaget större förluster ju högre skuldsättningsgrad företaget har.

Hävstångsformeln:

Rt - Avkastning på totalt kapital
Re - Avkastning på eget kapital
Rs - Genomsnittlig räntekostnad (räntekostnad/lånat kapital)
S/E - Skuldsättningsgrad

Re = Rt + (Rt-Rs)*(S/E)

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-23
Dela innehåll
Taggar
hävstångsformeln, nyckeltal, fundamental analys