aktiesite.se
aktiesite.se

Gann-analys

Gann-analys är en analysmetod inom området för teknisk analys som har fått sitt namn efter William Delbert Gann. William Delbert Gann tillämpade Gann-analys för sin aktiehandel under tidigt 1900-tal och ansågs vara en framgångsrik aktieinvesterare.

Gann-analys utgår ifrån att det finns ett samband mellan tid och pris. I Gann-analys ritas linjer in i ett diagram över aktiekursen från en kurstopp eller en kursbotten. De linjer som ritas in motsvarar ett förhållande mellan pris och tid. Den viktigaste linjen i Gann-analys är 45 grader och har ett förhållande mellan pris och tid på 1x1, detta förhållande innebär att aktiekursen förändras med en enhet per dag eller tidsenhet. En enhet för aktiekursen kan motsvara en krona eller 100 kronor, det är upp till analytikern att bestämma hur stor varje enhet skall vara utifrån vilket tidsperspektiv som tillämpas.

Andra linjer i Gann-analys är 2x1 där aktiekursen förändras med två enheter per dag eller tidsenhet och 1x2 där aktiekursen förändras med en halv enhet per dag. Om aktiekursen befinner sig på 1x1 linjen så anses aktien vara i jämvikt, om aktiekursen befinner sig över 2x1 linjen så är aktiekursen stark och när aktiekursen befinner under 1x2 linjen så anses aktiekursen vara svag. Om aktiekursen bryter igenom någon linje så kommer aktiekursen att närma sig nästa linje enligt Gann-analys.

Behöver ditt företag låna pengar? Hos Krea kan du jämföra olika företagslån helt kostnadsfritt. Klicka här och gör en ansökan redan idag, det är gratis och inte bindande. Du får låneförslag inom 48 timmar.

Vill du sänka dina levnadsomkostnader? Hos Zmarta kan du spara pengar på privatlån, bilförsäkring, hemförsäkring, elavtal, bolån och företagslån med mera. Klicka här och bankpressa dina lån idag, du kanske även hittar något annat att spara pengar på.

Låna upp till 500 000 kr utan säkerhet! Komplett Bank erbjuder ett flexibelt lån med en nominell ränta mellan 4,9 och 19,9 %, klicka här för att ansöka idag. Du kan betala av på lånet när du tycker att din ekonomi tillåter det och du får använda pengarna till vad du vill.
Uppdaterad
2013-04-24
Dela innehåll
Taggar
gann-analys, william delbert gann, teknisk analys